27 Eylül 2013 Cuma

Sunum


iLETİŞİM
Duygu, düşünce veya bilgilerin başkalarına aktarılmasına iletişim denir. iletişimin ögeleri vardır, iletişimin Ögeleri:
Gönderici (kaynak): İletiyi hazırlayan, gönderen kişidir. 
Alıcı: Göndericinin iletiyi gönderdiği kişidir. 
ileti: Göndericinin alıcıya vermek istediği mesajdır. 
Kanal: İletinin göndericiden alıcıya ulaştığı yoldur. 
Bağlam: iletişimin gerçekleştiği ortamdır. Dönüt: İletideki amacın yerine getirilmesidir. Gösterge: Kendi dışında başka bir şeyi gösteren, düşündüren onun yerini alabilen nesne, görünüş ve olgular göstergedir. 
Resim, müzik, flama, trafik işaretleri, edebi metinler birer göstergedir. Göstergeler aracılığı ile iletişim sağlanır. Örneğin bayrak bir ülkenin bağımsızlığının göstergesidir. Teknolojinin gelişmesiyle iletişim yolları ve araçları da çeşitlenmiş ve gelişmiştir. Yüz yüze iletişimin yanında bugün telefon, telgraf, televizyon, radyo, internet vb. araçlardan yararlanarak iletişim gerçekleştirilmektedir. Teknolojik buluşlarla iletişim çeşitlenmiş gelişmiş ve hızlanmıştır. İletişim ile teknoloji arasında yakın bir iliş-ki vardır. Sunum da iletişim yöntemlerinden biridir. 

SUNUM
 
Bilgileri yenileyen, pekiştiren, hatırlatan, önemli noktaları öne çıkaran; bir çalışma sonucunu açıklayan; laboratuvar araştırmalarını sunan, anket sonuçlarını ifade eden; önemli olay ve olguları dile getirmek üzere yapılan konuşmalara sunum denir. 
Sunumda amaç; bilgileri yenilemek, araştırma ve anket sonuçlarını değerlendirmek, bilime katkıda bulunmaktır
Sunumda dinleyici kitlesinin, konuya ilgi duyan kişilerden oluşmasına özen gösterilir. 

Sunum Yapacak Kişinin Özellikleri 
Sunumu yapacak kişi öncelikle bir konu seçmelidir. 
Seçtiği konu güncel olmalıdır. 
Sunum hazırlarken, bol ve değişik kaynaktan yararlanmalıdır. Sunum yapacağı yeri daha önceden gidip görmelidir. 
Prova yapmalı, kullanacağı malzemeleri kontrol etmelidir. 
Sunum sırasında ciddi, ağırbaşlı hareket etmeli; temiz ve dedi toplu bir görünüme sahip olmalıdır. 
Konuşurken ses tonuna, jest ve mimiklerine, sahneyi veya kürsüyü rahat kullanmaya özen göstermelidir.
Dinleyicilerle, başta bakışlar olmak üzere, vücut diliyle iletişim kurmaya çalışmalı; konuşurken ses ve kelimelerin dogru telaffuzuna özen göstermelidir. 
Sunurnu yapan kişi sunum bitince dinleyicilerin soru sormasına olanak tanımalıdır. 
Sorulan sorulara tartışmaya girmeden doyurucu, açık ve net cevaplar vermelidir. 

Sunumda Görsel Malzeme Kullanma 
Sunumda, bilgisayar, CD, disket, projeksiyon cihazı, slayt makineleri, mikrofon gibi teknolojik araçlardan faydalanabilir. Görsel malzemenin en az espri kadar konuşmaya ilgi uyandiracağını hesaba katmalıdır. Dinleyicilerin verilen bilgileri doğru algılamalannı Sağlar. Sunumu yapana anlatırken zaman kazandırır. Konuşmaya ilgi uyandırır, espri katar. Ancak görsel malzeme yerinde ve zamanında kullanılmalı; konuyla uyumlu ol-malıdır. Görsel malzeme çok iyi hazırlanmalidır. İyi hazırlanmamış görsel malzeme dikkati dağıtır. Sunumda slayt görsel bir malzemedir. Konuşmada; % 55 görüntü, %38 ses, % 7 sözlerin etkili olduğu düşünüldüğünde slaytın önemi daha iyi anlaşılır. Bu yüzden sunum sırasında, slaytlarda, konunun önemli yönlerini belirten özlü, açık ve etkili ifade-ler yer almalıdır. Slaytlarla konuşma eş zamanlı olarak verilmelidir. Gerektiğinde önceden hazırlanmış bazı belgeler grafikler ve şekiller kullanılabilir. Sunumda , gereksiz ayrıntılara girmekten kaçınılmalıdır.